Fotbollsfest

FIFA Germany 2006Det är något speciellt med fotbolls-VM. Till skillnad från ishockey tävlar man om världsmästerskapet i fotboll bara vart fjärde år, och det gör förstås det hela mer spännande. Men trots att också olympiska spel ordnas bara vart fjärde år tycker jag ändå betydligt mer om fotbollen. Så det är nog verkligen något speciellt med fotbolls-VM.

I pojkåren var fotbolls-VM nog den största möjliga högtiden, mer spännande än till och med julafton. Jag brukade sitta som klistrad vid TV:n och såg nog säkert på precis varenda en match, om det så skulle ha handlat om en helt betydelselös gruppspelsmatch mellan Långtbortistan och Syldavien. En del skulle väl antagligen påstå att inte så mycket har förändrats sedan den tiden, men åtminstone är den där totalt uppslukande känslan borta. Det är nu helt enkelt så att man som vuxen är tvungen att tänka också på annat än att lära sig laguppställningarna utantill.

Mina favoritlag är England och Brasilien. Att jag började hålla på England beror väl kanske mest på att jag har släktingar där, men de spelar ju helt bra och har i år ett riktigt intressant lag. Att den andra favoriten är Brasilien har att göra med att jag alltid har varit imponerad av sambafotboll, fast jag inte själv trots ihärdiga försök lärt mig de där tricksen. När de spelar som bäst är det helt enkelt för härligt elegant.

Men inte ens Brasilien är oslagbara. Det lärde jag mig idag när jag slösurfade omkring och hittade en länk som förklarade ordet maracanazo. Bakgrunden till ordet är den sista matchen i slutspelet år 1950, då Brasilien mötte Uruguay på hemmaplan. Seger eller jämnt skulle ha gett Brasilien världsmästerskapet, men till allas stora förvåning förlorade den överlägsna favoriten Brasilien. Brassarna tog förlusten mycket hårt, och efter matchen beslöt man bland annat att byta dräkt till dagens gula, gröna och blå. Hoppas att de inte behöver byta dräkten efter årets VM.

Nu skall jag fortsätta att njuta av årets fotbollsfest. Man vet ju aldrig vilka godbitar matcher som den nu pågående Tunisien – Saudiarabien kan bjuda på.

[tags]fotbolls-VM, vm, england, brasilien, tunisien, saudiarabien[/tags]

Lämna ett svar