Återbesök i Åbo

Sedan vi flyttade från Åbo till Helsingfors för fem år sedan har vi regelbundet turistat i vår före detta hemstad. Igår gjorde vi igen ett återbesök i Åbo, en endagsutflykt i våra egna fotspår så att säga. Efter en visit utanför ”vår” lägenhet i Portsa gick vi runt i centrum och såg oss omkring. Min gamla arbetsplats Konserthuset såg ut som förr, Domkyrkan stod kvar och det mesta andra var också sig likt. Det är lite speciellt att vara turist i sin gamla hemstad, eftersom allt känns så hemvant. Vi skulle troligen ha lagt märke till t.om. en flyttad parkbänk.

Allt är ändå inte som förr. För fem år sedan hade vi just börjat dricka kaffe, som vi kokade i mutterpanna på spisen. Alla finare nyanser gick med andra ord förlorade. Fem år senare har kraven på kaffet ökat, så efter en intetsägande morgonkopp kände jag mig tvungen att googla ”turku barista”. Eftermiddagens kaffe drack vi följaktligen på CaféArt, där kaffet höll verkligt hög kvalitet. Rekommenderas.

En annan sak som är annorlunda numera är att fängelset på Kakolabacken har stängt, så nu vågade vi oss dit upp för att ta en titt på stället. Det är en otroligt vacker byggnad, men i ganska risigt skick för tillfället. Hoppas att man kan utnyttja områdets potential vettigt. Åtminstone är läget alldeles förträffligt.

Fotbollsplan vid Kakola. Ingen tiki-taka här inte.

Fler bilder från utflykten på Sagolandet, se här och här.

En tanke kring ”Återbesök i Åbo

Lämna ett svar