Sten, sax och påse II

Ni minns säkert leken sten, sax och påse som man brukade leka som barn? För ett par år sedan återupptog jag och Sonja den stolta traditionen och började leka leken på nytt. Oftast handlade det om att bestämma vem som skulle byta blöja eller göra någon annan mindre omtyckt hushållssyssla. Idén fick vi av våra vänner som dessutom hade vidareutvecklat leken genom att ta med några alternativ till och kalla den för något i stil med ”steinin, saxin, baxin” (jag är inte helt säker på vare sig ord eller stavning, korrigera mig om jag minns fel).

Till skillnad från våra vänner fortsatte vi att leka sten, sax och påse på helt traditionellt sätt. Men eftersom det finns endast tre möjliga handställningar blir det ju ofta oavgjort, och då kan man få hålla på ganska länge innan man har hittat en vinnare. Framför allt när det gäller byte av blöja hinner det ibland bli plågsamt innan någon slutligen blir tvungen att skrida till verket.

För att råda bot på liknande situationer kan man ta till spelet RPS-25. R står för rock, P för paper, S för scissors och 25 för de tjugofem olika handställningarna. Jag och Sonja testade spelet ett par gånger och tyckte det var roligt. Problemet är förstås att det tar relativt länge innan man har memorerat alla de 300 olika möjliga resultaten (utan att räkna oavgjorda omgångar!). Då kan det underlätta om spelarna klär sig i sådana här kläder.

Med de här 22 nya handställningarna minskar risken för att det skall bli oavgjort till 4 %. En ytterligare fördel med de nya reglerna är att man får mycket fingergymnastik – speciellt med tecknet för varg.

[tags]barnlek, lek, sten sax påse, konstigheter[/tags]

En tanke kring ”Sten, sax och påse II

  1. Hej vad bra, sån t-skjorta vill jag ha! Eller snarare måste ha! Å andra sidan är ju grabben så gott som utan blöja nu… Hmmm nå leka kan vi ju göra trots allt!

    Kram.

Lämna ett svar