I Riksdagsval och -kval

vaaka30x140px.giflogo.gif

Snart är det riksdagsval i landet, närmare bestämt på söndag 18 mars. Jag har tänkt förhandsrösta eftersom jag kommer att vara i Vasa under veckoslutet. Det är inte så svårt att välja vem jag röstar på. Det skall vara en grön eller svenskspråkig kandidat, så långt är saken klar. Och jag tror att jag också redan vet vem det lutar emot.

Miljöfrågor, Helsingfors-Sibbo-politik, studieförhållanden och social välfärd dominerar mina bedömningsgrunder för val av kandidat. Det får dessutom gärna vara en kandidat som har realistiska chanser att faktiskt komma in i riksdagen. Vanligtvis brukar jag inte tänka så, men av någon orsak anser jag detta denhär gången.

Jag har funderat hur mycket de olika valmaskinerna påverkar människors beslut. I verkligheten är det väldigt många kandidater inom några procentenheter, många som verkar väldigt olika. Men ser man det som riktgivande, och sedan faktiskt bekantar sig med de kandidaters hemsidor som dyker upp så är väl valmaskinen en ganska bra uppfinning.

Få se om Vanhanens affärer har påverkat finländarnas åsikter om honom eller inte. Eller kommer någon annan att träda in som ny statsminister.

Lämna ett svar