Två datorer, tre operativsystem

I några månader har jag haft tre operativsystem till förfogande på mina två datorer. Det handlar om Windows XP och Ubuntu Linux 6.10 på PC-bordsdatorn och så Mac OS X Tiger på bärbara Macbooken.

Operativsystemet är ju datorns hjärta vad gäller mjukvaran. Därför är det viktigt att det fungerar så bra som möjligt. Alla program man använder ”lyder” direkt under operativsystemet, som i sin tur kommunicerar med hårdvaran.

Av de tre ovannämnda är Windows XP den äldsta bekantskapen för mig. Säga vad man vill om stabilitet i Microsofts produkter, men enligt min erfarenhet överträffar XP sina föregångare på den punkten. Visst råkar man på en blåskärm nu och då, men inte alls lika ofta som i t.ex. Windows 98.

Mitt Windows XP-skrivbord

Mitt Windows XP-skrivbord pryds av knattarna.

Mac OS X är mycket ”in” just nu, precis som Apples övriga produkter. Apple har en lång historia i Microsofts skugga, men nu börjar nya strategier och påkostad marknadsföring ge största konkurrenten gråa hår. OS X får ofta beröm för att det är vackert och tar man ett titt på Microsofts nya Vista är det inte svårt att se vad som har fungerat som förebild… Det bästa med OS X är ändå säkerheten (inga virus!) och stabiliteten. Det säger väl någonting att jag hade min bärbara dator på i 65 dagar i streck – och då var jag tvungen att starta om maskinen efter en systemuppdatering.

Mitt Mac OS X-skrivbord

Mitt Mac OS X-skrivbord är än så länge det tråkiga standardskrivbordet.

I många år har jag följt med Linux och emellanåt slängt in en installation på ett hörn av hårddisken för att testa senaste nytt. Ubuntu Linux är ett försök att skapa ett användarvänligt Linux, och visst har man kommit ganska långt. Men ännu är det något som saknas. Det skall t.ex. inte behövas flera timmars sökande på internet för att få ljudet att fungera rätt. En stor del av problemen i Linux beror på att tillverkare av grafikkort, ljudkort och andra komponenter inte vill ge ut den information som utvecklarna behöver för att bygga in stöd för komponenterna i Linux. Men också i övrigt får man nog ännu jobba på användarvänligheten för att nå Windows och OS X nivåer.

Mitt Ubuntu Linux-skrivbord

Se föregående bildtext…

Jag har lekt med tanken att övergå helt och hållet till Mac, men tillsvidare håller jag nog också Windowsburken kvar. Om ett år är situationen kanske en annan. 😉

3 tankar kring ”Två datorer, tre operativsystem

  1. hej jag är ganska sugen på att ha knattarna på mitt skrivbord också fast kan inte hitta den men om du är hygglig så skulle du väll kunna skicka sidan som man hittar den till mig på min mail Aleeex.S@gmail.com så skulle jag bli glad

Lämna ett svar