Tidigt imorgon (eller borde jag kanske säga idag?) styr vi kosan mot England. Det blir alltså troligen en veckas paus i bloggandet från och med nu.
månadsarkiv: juli 2005
Fotoalbumet
Som en följd av bytet av webbhotell ändrades också adressen till mitt och Sonjas fotoalbum. Jag glömde dock att ändra länken här till höger. Nu har jag uppdaterat min länksamling så att det går att hitta albumet igen.
Kanske finns privatlivet ändå
Jag får väl lov att ta tillbaka en del av det jag skrev igår. Tydligen har en majoritet av finländarna fortfarande en vettig inställning till politikernas privatliv. Synd bara att minoriteten skall påverka mediernas bevakning så förbaskat mycket…
Vadå privatliv?
Ordkombinationen ”politikers privatliv” håller tydligen på att bli en paradox. Under de senaste månaderna har flera finländska politikers så kallade privatliv blivit stora samtalsämnen för vanligt folk. Statsminister Matti Vanhanen skiljer sig. Vanhanen har varit otrogen. Vanhanen har kanske träffat Tanja Karpela en natt för flera år sedan. Hur mår Vanhanens barn? Och ex-frun då? Har hon någon affär på gång?
Att folk orkar. Enligt mig är politikernas sexliv, affärer och dylikt inte intressanta för allmänheten så länge de inte bryter mot lagen och det inte påverkar förutsättningarna för att sköta jobbet. Vi har väl inte valt riksdagskvinnorna och -männen för att de skall vara moraliska föredömen utan för att stifta vettiga lagar och sköta landets politiska liv på ett bra sätt.
Av den här nyheten att döma är jag i en minoritet. Tyvärr ser det ut som om vi är på väg mot ett liknande elände som det på andra sidan Atlanten, där en president skarpt fördöms för att ha ljugit om en utomäktenskaplig affär medan en annan kan ljuga friskt om utrikespolitiken utan att det får några följder. Man kan ju alltid hoppas att det inte behöver gå så långt…
Fredagsfyran v.29 2005
Dags för veckans fredagsfyra med temat tid.
1. Låter du tiden ha något inflytande i ditt liv eller ordnar du upp livet på något annat sätt?
För det mesta styr nog tiden mitt liv. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som skulle kunna ”ordna upp livet” om det inte vore tiden…
2. Föredrar du väggklocka, armbandsur eller mobiltelefonklockan?
Jag föredrar armbandsur, men har varit alltför lat för att byta batteriet och använder därför mobilen. Det är löjligt klumpigt att plocka fram den varje gång man vill veta vad klockan är.
3. Är det dags att byta ut de gamla tidszonerna mot någonting annat nu när internet får ett allt större inflytande?
Swatch försökte ju med Swatch Internet Time som anges i .beats, men hade ingen större framgång. Jag tror inte att det går speciellt bra att ändra på systemet med tidszoner. Mänskans livsrytm är trots allt rätt så bunden till solens gång, trots internet och kontakter över tidszongränserna.
4. Har du lätt för att komma ihåg tider?
Egentligen inte, men min gamla och trogna Handspring Visor Deluxe gör ett gott arbete så jag glömmer sällan bort något jag kommit överrens om.
Lång godnattläsning
Jag har redan länge tänkt att vi kanske så småningom borde börja läsa lite längre böcker för Harald. Det säger ju sig självt att de böcker vi läser tillsammans med lillebror Artur inte riktigt räcker som intellektuell stimuli för honom:
– ”Var är bollen, Artur?”
– ”Ja, dääär är bollen, duktigt Artur.”
– ”Och hur låter hunden då, Artur?”
Det behövs lite mer för att tillfredställa en fyraårings litterära aptit.
Så jag blev glad när jag märkte att Sonja kommit till insikt om samma sak. Vid senaste biblioteksbesök lånade vi sedan Ronja Rövardotter och började läsa den för Harald som godnattsaga. Dundersuccé! Han tycker verkligen om boken, och lyssnar gärna till ett helt kapitel per gång. Det är mycket mer text på en gång än han någonsin tidigare orkat höra på. Tydligen blir också Harald äldre och mognare…
Sett: Star Wars Episode III
Jag kunde inte motstå frestelsen utan gav efter för den infantila sidan, masade mig iväg till biografen och såg det tredje eposet i Lucas stjärnkrigsserie. Så kan det gå om man bejakar sin inre scifinörd.
Nå, för att vara en senare (eller tidigare, beroende lite på vilket sätt att räkna man väljer) Star Wars-film var den väl kanske inte fullt så dålig. Helt i enlighet med mina förväntningar var den förstås barnslig och naiv, men eftersom jag visste det på förhand blev jag inte besviken. Jag tycker att den här filmen, precis som de tidigare Episode I och Episode II, lider av att den tar sig själv alltför högtidligt. I de episoder som gjordes i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet fanns det hela tiden ett element av humor med, något som nästan totalt saknas i de nyare filmerna. Man längtar tillbaka till Harrison Fords charmant skurkiga Han Solo. Visst försökte man ju få med lite humor också i de första episoderna, men Jar Jar Binks töntiga apparation förmådde inte locka fram några skratt ur mig. Tur att han försvann ur bilden.
Det onda, mörka och ganska hopplösa händelseförloppet i filmen gör antagligen att den inte ter sig lika fånig som sina två föregångare från 2000-talet. Skådespelarinsatserna känns fortfarande alltför träiga, men känns ändå på något sätt bättre än i framförallt Episode II.
Filmen lockade mig till att göra några reflektioner:
- jag har blivit äldre och har tydligen med åren fått en mer raffinerad filmsmak
- om man ser en film vars handling man känner till innan den ens har börjat är det bra om den har ett högt konstnärligt värde av något slag – annars kan det lätt bli långtråkigt
- specialeffekterna känns inte alls lika häftiga längre, framförallt inte när man vet att de är gjorda av en dator
- det är inte bra att ta sig själv alltför högtidligt
Avslutningsvis: starta telnet och koppla dig till servern towel.blinkenlights.nl så får du se Star Wars Episode IV i ascii-format. Nördigheten driver tydligen mänskor till de märkligaste handlingar (tack till Ersättliga reflektioner för länken).
Monitorbyte
Vår gamla trotjänare till monitor, en Samtron 96P, gav upp ungefär samtidigt som vi flyttade till vår nya bostad. Den flimrade stundvis alldeles fasligt och var allmänt jobbig att se på. Till all lycka har Samtron hela 3 års garanti, vilket betydde att vi fick löfte om en ny. Idag ringde det på dörren och när jag öppnade stod där en dam med en enorm låda i famnen. I lådan låg en sprillans ny Samtron 98PDF som vi fick istället den gamla monitorn. Den nya är lite mindre och passar betydligt bättre in i det ganska trånga datorbordet. Dessutom har den knapparna på sidan och inte nertill, vilket gör dem mycket lättare att komma åt.
Ett stort tack till Samtron och deras finska importör Powermill för god service!
3,8 hektar!?!
Jo, 3,8 hektar ansåg Earth Day Footprint Quiz att det skulle behövas för mina behov. Gör testet du också och kolla vad din livsstil kostar mänskligheten. Ingen uppmuntrande läsning precis. Mina resultat:
Category (global hectares)
* Food (1.6)
* Mobility (0.2)
* Shelter (0.8)
* Goods/services (1.2)
**Total footprint (3.8)**
If everyone lived like you, we would need 2.1 planets.
Anti-SUV
Jag har under flera års tid irriterat mig åt SUV-bilarnas frammarsch. Att de har tagit över hälften av marknaden i USA är väl inte så mycket att göra åt – amerikanerna har ju redan i flera decennier tyckt om att köra bensinslukande monsterbilar. Men när de här fordonen nu börjar göra allt större insteg också på våra europeiska marknader blir jag sur. Man ser allt fler av dem, och alla förstås i situationer där förarna inte har någon som helst nytta av de fina terrängegenskaperna, fyrhjulsdriften och så vidare. Onödigt slöseri med naturresurser, säger jag! Det är bra, kör dem där de gör någon nytta – ute på landet, i backig terräng, när man behöver köra ute i terrängen där det inte finns några ordentliga vägar. Men snälla, låt bli att köpa dem för att köra i stadsmiljö.
Som socker på botten några rätt roliga anti-suvlänkar som jag snabbt googlade fram:
Och avslutningsvis Sport Utility Vehicle Owners of Americas webbplats. I sina smått desperata försök att övertyga allmänheten om att SUVarna verkligen behövs och att de i själva verket inte alls är oekologiska är den smått komisk även den.