Vadå privatliv?

Ordkombinationen ”politikers privatliv” håller tydligen på att bli en paradox. Under de senaste månaderna har flera finländska politikers så kallade privatliv blivit stora samtalsämnen för vanligt folk. Statsminister Matti Vanhanen skiljer sig. Vanhanen har varit otrogen. Vanhanen har kanske träffat Tanja Karpela en natt för flera år sedan. Hur mår Vanhanens barn? Och ex-frun då? Har hon någon affär på gång?

Att folk orkar. Enligt mig är politikernas sexliv, affärer och dylikt inte intressanta för allmänheten så länge de inte bryter mot lagen och det inte påverkar förutsättningarna för att sköta jobbet. Vi har väl inte valt riksdagskvinnorna och -männen för att de skall vara moraliska föredömen utan för att stifta vettiga lagar och sköta landets politiska liv på ett bra sätt.

Av den här nyheten att döma är jag i en minoritet. Tyvärr ser det ut som om vi är på väg mot ett liknande elände som det på andra sidan Atlanten, där en president skarpt fördöms för att ha ljugit om en utomäktenskaplig affär medan en annan kan ljuga friskt om utrikespolitiken utan att det får några följder. Man kan ju alltid hoppas att det inte behöver gå så långt…

Kommentera