På promenad i kommande hemtrakterna

Det är en ”liten” detalj i mitt liv under den senaste tiden som jag inte tidigare har nämnt här på basseblog. Vi har nämligen köpt en lägenhet, den första egna! Ok, så det är kanske inte en så liten sak egentligen, och skulle jag bara ha haft tid då när det begav sig skulle jag nog ha bloggat om det. Nu råkade det sig bara så att saker och ting hopade sig och tiden bara tog slut.

Vi skall nog bli kvar i Åbo, men flyttar till en annan stadsdel som heter Port Arthur. Lägenheten finns på Sofiegatan, i ett trähus på en innergård. Planet Sonja har förtjänstfullt bevakat händelseförloppet i ett par artiklar, här och här.

Vår lägenhet är den där lampan lyser.
Idag var vi på promenad i området för att lite bekanta oss med våra kommande hemtrakter. Det är ett rätt enhetligt och väl bevarat trähusområde, byggt i början av förra seklet. Vårt hus på Sofiegatan stod färdigt 1913. De flesta husen är i stort sett likadana, ursprungligen byggda i ett plan med källare och stor vind, och numera renoverade så att lägenheterna är i tre plan – och så även vår. I övre våningen har vi två sovrum och ett badrum, nere ett vardagsrum och ett kök och i källaren finns bastuavdelningen.


Att lägga in ett bud på lägenheten var förstås ett ganska stort och svårt beslut att fatta, men så här efteråt känns det riktigt bra. Tyvärr får vi inte flytta in riktigt ännu, utan vårt inflyttningsdatum beror på när den nuvarande ägaren kan flytta ut. Senast i slutet av maj har hon i alla fall lovat att vara ute, så från och med juni kommer vi i vilket fall som helst att bo på ny adress.

Dagens promenad visade Port Arthur, eller Portsa som alla åbobor säger, från en lite grådaskig sida. Det var inte speciellt många människor ute i rörelse, antagligen hade det sett ganska annorlunda ut en varm högsommardag. Stadsdelen gav i alla fall ett riktigt trevligt intryck, med en svag doft av kakelugn svävande över takåsarna. Jag är övertygad om att vi kommer att trivas bättre i Port Arthur än vi har trivats i Studentbyn. Ett trähusområde från tidigt 1900-tal klår Studentbyns sovjetiska betongbunkerarkitektur när som helst!

1 tanke kring ”På promenad i kommande hemtrakterna

  1. Ja, en varm högsommardag är ”lite” annorlunda än en grå vinterdag.. och på en varm midsommarnatt är Portsa så tjusig att man inte vill gå in, bara promenera längs de tomma, ljusa gatorna. Vänta bara!

Kommentera