Nytt år på väg

I övermorgon är det januari. Det betyder ny läsordning, för kurserna sträcker sig sällan över både höst- och vårterminen. Att pussla med dagarna och timmarna är inte lätt, men enklast är att utgå från studierna och passa in jobb och annat efter det.

Det verkar bli något färre kurser på våren för min del. Det enda som är klart i det här skedet är att jag går en mattakurs som heter Matematiikan sovellusprojektit (ungefär Matematiska tillämpningar). Kursen omfattar 14 studiepoäng och är en fortsättning på en av höstens kurser. Det hela handlar om ett grupparbete där vi gör upp matematiska modeller för olika verkliga fenomen och testar och analyserar modellerna med datorns hjälp.

Så blir det väl också aktuellt med den sista astronomikursen som behövs för mitt lilla biämnespaket, nämligen Tähtitieteen käytännön menetelmät (ungefär Praktiska metoder i astronomi). Där lär man sig lite statistik, lite datoranvändning (Linux, Python, LaTex…) och hur man kan utnyttja webben när man idkar astronomi.

Eventuellt försöker jag också få undan det obligatoriska främmande språket, i mitt fall engelska. Men vi får se. Och en italienskakurs till skulle inte vara helt fel. =)

Sammanlagt blir det här ungefär 20 studiepoäng. Idealet för en termin är 30 poäng, men då skall man ju också studera på heltid…

Lämna ett svar