Italien–Frankrike i VM-finalen

Segraren i fotbolls-VM 2006 utses idag när Italien och Frankrike möts i den heleuropeiska finalen på Olympiastadion i Berlin.

Ingetdera lagen visade sin bästa sida i gruppspelet, men båda har spelat bättre och bättre ju längre turneringen har lidit. Framför allt försvarsspelet har fungerat bra: Italien har släppt in ett och Frankrike två mål. I anfallet tycker jag att Frankrike har visat mera kreativitet, men visst har också Italien varit effektivt framåt.

En intressant ”duell” i kvällens match är målvaktskampen Buffon mot Barthez. Många anser att Buffon är världens bästa målvakt och det är lätt att instämma i det påståendet. Gigi är mångsidig, jämn och van att vakta buren i stora matcher. Barthez är också en toppmålvakt om han har en bra dag, men han kan också bli Frankrikes anti-hjälte om han gör en av sina DunderblundrarTM. En liten miss räcker för att avgöra matchen – fråga bara Tysklands Oliver Kahn om VM-finalen för fyra år sedan…

Något målkalas har vi knappast att vänta och en stor del av spelet kommer säkert att gå på mittfältet. Jag hoppas ändå att någotdera lagen lyckas hitta rätt och vinna matchen under ordinarie speltid eller åtminstone under förlängningen. Straffsparkstävling är alltid sista utvägen och inget roligt sätt att få fram ett avgörande.

Tippning: Frankrike vinner med 1–0 (mål av Vieira) och fransmännen får anledning att korka champagneflaskorna.

Lämna ett svar