Världsvind

NASA har ett skojigt program som de kallar World Wind. Med Världsvinden man man välja vilken plats som helst på jordklotet, antingen genom att ange koordinaterna eller genom att söka på ortsnamn. Sedan får man se hur just det stället ser ut på satellitbilder. Programmet verkar ha en mycket omfattande databas. Jag gjorde nämligen en sökning på Sibbo, och förutom Sibbo i Nyland, Finland hittade jag även Sibbo i Uppland, Sverige. Det var nytt för mig att det fanns en plats med det namnet även i Sverige. Tydligen är den orten inte speciellt känd, inte ens Google verkar känna till den!

Jag minns att jag läste om det här programmet på /. för länge sedan, men då kunde jag inte installera det eftersom grafikkortet inte var tillräckligt effektivt. Efter det har jag uppdaterat grafikkortet, men i det skedet hade jag förstås redan glömt bort programmet. Nu blev jag påmind om det igen, tack vare ett litet inlägg på boingboing. Kul! Och orkar man inte själv leta fram sevärdheterna finns det en färdig katalog över landmärken att ”besöka”.

Kommentera