Fredagsfyran v. 13 2005

Långfredagens fredagsfyra förblev ogjord, men dagens skall jag väl kunna svara på. Temat är den heta potatisen upphovsrätt.

1. Nedladdning av upphovsrättsskyddat material – är du för eller emot?

Frågan säger inget om huruvida nedladdning sker med upphovspersonens tillstånd eller inte. Om han/hon ger sitt tillstånd, och kanske till och med tar betalt, ser jag absolut inga problem med nedladdningen. Det är väl ingen skillnad om jag köper en data som jag lagrar på datorn eller data som jag lagrar på en plastskiva?

Vad gäller p2p-nedladdningen av upphovsrättskyddat material utan upphovspersonens medgivande är jag lite kluven. Å ena sidan är det förstås fel – varför skulle jag ha någon gudagiven rätt att få vad jag vill utan att bry mig om att betala för det. Fast å andra sidan är upphovsrättsreglerna ganska absurda för tillfället. Mickey Mouse-lagarna som sprider sig från USA runt om i så gott som hela världen gör att systemet blir allt ruttnare. Tur att Creative Commons finns!

2. Ser du någon möjlighet för branschen att återfå sitt skamfilade rykte efter Antipiratbyrån-skandalen?

Intressant ställd fråga: är det verkligen sitt skamfilade rykte antipiraterna vill återfå? Något svar på frågan kan jag inte ge, jag har inte följt med branschen och vet faktiskt inte ens riktigt vad Antipiratbyråskandalen handlar om.

3. Skall det vara tillåtet att ladda ner upphovsrättsskyddat material hur som helst?

Nej, inte om hur som helst betyder ”gratis, utan att bry sig om vad upphovspersonen anser”.

4. Handen på hjärtat: har du piratkopierade saker på din dator?

Hrrmm… Nej, absolut inte… Nästa fråga… Jaså, tog de slut redan?

Kommentera