Mycket på en gång

De senaste veckorna har jag haft verkligt mycket att göra, både på jobbet och på fritiden. Och, som det brukar gå när man har mycket att göra, har något av allt jag brukar göra fått ge vika. Nöjessurffandet, till vilket jag oftast också brukar räkna bloggandet, har kommit på undantag. Jag skall försöka kortfattat återge något av allt det som har hänt under de gångna veckorna. Tryck på ”läs mer” om du vill – ja, läsa mer om Verdigala, två Helsingforsveckoslut och Ansvarsveckoandakter.

Tisdag – fredag 12-15.10

Åbos bästa (och enda) symfoniska kör Chorus Cathedralis Aboensis uppträdde tillsammans med Åbo filharmoniska orkesterVerdigalan. Orsaken till galan var orkesterns förre chefdirigent Pertti Pekkanens 60-årsdag, och programmet var planerat på ett verkligen okonventionellt sätt – Pertti hade fått helt fria händer att själv bestämma repertoar och solist. Han valde Verdi, Jaakko Ryhänen och CCA. Det ju sist och slutgligen riktigt trevligt, trots att det blev ganska mycket av samma sak. Som Pertti själv uttryckte det: ”Verdi är utan tvivel världens främsta humppakompositör”.

Lördag och söndag 16-17.10

Efter en intensiv vecka med arbete, övningar och två konserter kom veckoslutet. Men någon vila blev det inte, utan istället SuoSios seminarium för inspicienter och notbibliotekarier i Helsingfors. Det bästa med seminariet var utan tvivel att träffa sina kolleger, men också programmet var helt ok. Vi besökte Musikstationen i Böle (stadsbibliotekets musikavdelning), mediacentret LUME vid Arabiastranden och Sellosalen i Alberga. Dessutom fick vi höra föredrag av Heikki Poroila från Dickursby biblioteks musikavdelning om musikbiblioteken i Finland och av Pekka Sipilä från Finska musikförläggareföreningen om att publicera musik.

Måndag 18.10

Ledigt. Vi besökte vetenskapscentret Heureka, främst på grund av dinosaurusutställningen där. Harald var imponerad och pratade länge efteråt om ”häjjuna” som han hade sett.

Tisdag – fredag 19-22.10

En vecka med dubbelarbete. För det första var jag på mitt vanliga jobb på orkestern, för det andra skrev jag tre morgonandakter med Ansvarsveckotema på kvällarna. Dessutom hade vi besök av Sonjas syster Carina, så jag ville helst inte sitta vid datorn riktigt hela tiden. På fredag bandade jag in andakterna i YLE:s studio här i Åbo. De sänds i Radio Vega på måndag 25.10, onsdag 27.10 och fredag 29.10 kl. 8.50.

Lördag – söndag 23-24.10

Ett veckoslut till i Helsingforsregionen, den här gången med anledning av Furahakörens 30-årsjubileum. Jag deltog i den aktiva kören och förstås i den stora jubileumskören. Konserten i Gamla kyrkan var verkligt välbesökt och av kommentarerna att döma också mycket lyckad. Efteråt åt vi festmiddag i Norra svenskas församlingssal.

Kommentera