basseblog har bytt motor

Jag har redan en längre tid sneglat lite på andra blogmotorer (hur sjutton översätter man det engelska ordet backend till svenska?) än Movable Type. Kraven på den nya ”motorn” var många: direktimport av inlägg från Movable Type, stöd för Textile2, databasen måste vara MySQL och så ville jag även gärna att den stöder Movable Type:s XML-RPC API så att jag kan blogga från telefonen med Azure.

Det fanns några lämpliga alternativ, men jag fastnade till slut för ett GPL-program i PHP som heter WordPress. Att det är en GPL-lösning gör att jag är extra nöjd, för då kan jag vara säker på att det inte går som för Movable Type som plötsligt började kosta pengar. Inte för att programvara måste vara gratis, men det är ju alltid ett välkommet plus.

Efter att ha jobbat en dag med att konvertera min Movable Type-mall till ett format som WordPress förstår är jag nu äntligen färdig och kan börja kolla in vilka slags nya grejer WordPress ger möjlighet till. Några av dem kan man redan se i min blog, t.ex. är kalendern betydligt mer avancerad. Jag har tyvärr också stött på några negativa sidor med bytet. Textile2-pluggen i Movable Type var betydligt mer avancerad, och det ledde bland annat till att jag var tvungen att editera alla inlägg med bilder och förenkla dem så att texten kommer efter bilderna och inte bredvid. Synd.

Överlag är jag i alla fall nöjd över att jag tog mig för att byta till WordPress. Hittills verkar det vara en bättre lösning. Framför allt är det ett program som fortfarande är under utveckling, till skillnad från gratisversionen av Movable Type.

Lämna ett svar