Operation Måla tangentbordet svart

Förra veckan bestämde jag mig för att måla tangentbordet svart med silvertangenter för att bättre matcha den svarta datorlådan och den silverfärgade skärmen. Så jag skaffade sprayfärger från Hobby Point och satte igång.

Så här såg systemet ut före och efter operationen.

Datorhelheten innan jag målade tangentbordet svart

Datorhelheten efter att jag målade tangentbordet svart

Första steget var att peta bort alla knappar. Det lönar sig att använda något verktyg, t.ex. en liten skruvmejsel. På det viset sliter man mindre på både fingrar och knappar. 🙂

Knapparna bort från skalet

Sen skruvade jag loss skruvarna från undersidan och tog bort allt innanmäte (mamma, vad betyder den där konstiga texten? 😉 ). När skalet var frigjort putsade jag det rent med tvål och vatten för att färgen skulle fastna bättre.

Do not remove står det på baksidan av tangentbordet

Så här ser insidan av tangentbordet ut

Dags att börja måla! Ut på gården för att få frisk luft och inte klotta golvet inomhus. Så här såg skalet ut efter första lagret färg. Sist och slutligen blev det tre lager svart.

Så här såg skalet ut efter första lagret svart färg

Nu var det tangenternas tur. För att inte skalet skulle bli silverfärgat packade jag in det i en engångsregnrock innan jag satte knapparna på plats.

Skalet med plast på

Vita knapparna på svarta skalet

Sen silverfärgen på! Det blev fyra lager silver och ändå syntes bokstäverna igenom. I princip borde jag ha sandpapprat varje tangent skilt för sig – då skulle färgen också ha fastnat bättre – men det kändes redan lite onödigt jobbigt. Det räckte mer än väl att putsa dem rena med tvål och vatten…

Silverknappar

Bokstäverna syns igenom silverfärgen

Nu måste jag peta bort knapparna igen för att få bort den skyddande regnrocken. Bäst att hålla noga reda på ordningen – knapparna är nämligen ganska olika till form och storlek! Sladden blev också svart. De vita näsdukarna skyddar elektroniken och kontakterna.

De målade knapparna skilt för sig på ett tidningspapper

Sladden blev också svart

När allting var målat var det bara att sätta ihop de olika delarna igen. Eller bara och bara: den svåraste biten i hela processen var nästan att pussla de stora knapparna tillbaka på plats. De har nämligen metallbitar som skall fästas i skalet, vilket inte är alldeles enkelt med stora händer. Men det gick till sist!

Alla delar på plats � nästan färdigt!

Det nästan färdiga tangentbordet sett från sidan

Allra sista steget var att spraya tangentbordet med ett par lager lack för att inte färgen genast skall slitas bort. Ger också lite extra glans.

Lackat och klart!

I första testet framgick det att vissa knappar fastnade då man tryckte ner dem. Småningom började de ändå fungera bättre, så inga åtgärder behövdes på den punkten. Bara Scroll Lock vägrar envist hoppa upp tillbaka, men den knappen behövs å andra sidan bara en gång per tio år…

Värre var det att q, w, e, r, i, o, p och å inte gav någon som helst feedback. Nja, ng klaa man sg kansk utan dm, mn lt jbbgt bl dt längdn. Men också de började lyckligtvis fungera alldeles plötsligt. Ett problem som kvarstår är dock Windows-knapparna, som båda är kaputt. Dem saknar jag lite – Windows+D är ett bekvämt sätt att komma åt Desktoppen (Skrivbordet).

Summa summarum är jag ganska nöjd med slutresultatet trots vissa skönhetsfel. Äsch, låt oss kalla dem egenskaper som gör just detta tangentbord unikt! 😉

2 tankar kring ”Operation Måla tangentbordet svart

  1. Nej hoho, sitter här och skrattar och skakar på huvudet åt dina påhitt. Det lönar sig alltså att kunna utantill de olika bokstävernas placering om man vill använda ditt tangentbord?! Imponerande i alla fall. Vi ses i helgen. Stor kram av Sonja (med samma T9 namn).

Lämna ett svar