Veckoslutsfemman 20 -06

Veckoslutets femma handlar om språk, förutom en femte bonusfråga om något helt annat. Om den förra veckan var lätt ur översättningssynvinkel blev det betydligt värre den här gången…

1. Vilket är följande uttryck tycker du att är mer störande: ”De va kiva juttu de” eller ”Jag sejvar den här fajlen på usbpinnen”. Varför? Får man blanda språk?

Nog får man väl blanda språk, men jag försöker låta bli att göra det. En annan sak är väl om det lyckas. Framför allt när det gäller datorspråk är jag nog rätt ofta influerad av engelskan. Den ”kivoga juttun” som det så fint heter på äkta finlandssvenska stör mig nog mer än datorslangen.

2. In how many languages do you find yourself to be able to communicate in such a way that you get your message through to the reciever in a correct way?

My almost completely honest answer to this question is four: Swedish, Finnish, English and German. I’m not all that fluent in German though, unfortunately. Perhaps I should count that as half a language – I usually write e-mails and letters in German, but any conversation in German is slow and awkward at best.

3. Kan man höra varifrån du kommer på ditt sätt att tala? Talar du dialekt, snackar du slang eller är ditt språk neutralt bokspråk? Förstår man dig eller måste du ändra ditt sätt att tala för att ditt budskap skall gå fram?

Jag talar inte dialekt och egentligen inte slang heller. Faktum är att mitt språk, också det talade, är ganska bokligt. Om jag ibland ändrar – i första hand förenklar – beror det på att jag tenderar att förlora mig själv i komplicerade konstruktioner som den här…

4. För många finskspråkiga är svenskan i skolan tvångsvenska, men överraskande många kan svenska riktigt bra, trots att det varit en pina att lära sig det. Hur är din svenska och vad har du för ett förhållande till språket?

Svenska är mitt modersmål och även mitt nuvarande hemspråk. På jobbet talar jag uteslutande finska, men däremot skriver jag ganska mycket på svenska även på jobbet.

5. Tänker du se på Eurovisionen/Melodifestivalen/Eurovision Song Contest?

Eventuellt, jag har inte bestämt mig ännu. Jag brukar göra ett nummer av att inte vara intresserad, och musikaliskt är det säkert fortfarande lika tomt på innehåll som det brukar. Å andra sidan är jag ensam hemma ikväll, så om jag inte orkar jobba eller se på något mer djupsinnigt kanske jag följer med tävlingen.

Lämna ett svar