Veckoslutsfemman 02 -06

När vi hör ordet röst det här veckoslutet tänker vi kanske inte i första hand på det ljud som bildas när utandningsluften sätter stämbanden i vibration. Det här veckoslutet ger vi röster och de givna rösterna räknas. Nu är det dags att välja den som skall sitta framför (se även finska Wikipedias artikel, övers. anm.). Sex år till följande.

1. Gav du din röst på förhand, röstar du på valdagen eller håller du fast vid din röst som vid grannens verktyg fast du inte använder dem själv?

Det blir nog valdagen för min del. Jag tycker det är mycket trevligare att rösta då, man känner sig betydligt mer delaktig. Att vi dessutom har flyttat och för första gången skall rösta i en för oss ny vallokal gör dessutom saken mer spännande.

2. Var/är det klart vem du röstar på? Får man fråga varför? Om man får: varför?

När jag nu röstar på valdagen kan man väl säga att det blir en veckoslutsfemma för min del. Varför? För att jag tycker att hon är den lämpligaste av kandidaterna. Fast hon som kommer att vinna är nog också helt ok.

3. Hur tror du det går, blir det en andra omgång eller kommer någon av kandidaterna att besätta tronen direkt (och/eller kan man verkligen lita på galluparna)?

Det börjar väl lite luta mot att det blir en valomgång till.

4. Framför TV:n på söndag från kl. 19.30 ända tills den sista rösten har räknats?

Nej, knappast. Jag skall ju uppträda på konsert i Mikaelskyrkan. Dessutom brukar jag inte annars heller sitta fastklistrad när det är valvaka.

5. Vad tyckte du om kandidaternas affischer?

De flesta är ganska tråkiga eller direkt dåliga. Sauli Niinistös kampanj är ganska fräsch, även om jag inte omfattar innehållet. Heidi Hautalas texter på affischerna är också bra, även om hennes affischer i övrigt är ganska konventionella.

Något helt annat nästa vecka.

(det finskspråkiga originalet finns på skrubu)

Lämna ett svar