Osympatisk kampanj

I dagens Husis finns det en notis som berättar att rekordmånga har skrivit ut sig ur kyrkan under föregående år. Orsaken till detta uppges vara en kampanj som Fritänkarförbundet i Tammerfors har drivit på nätet under adressen www.eroakirkosta.fi (nej, jag tänker inte länka till dem…). Idéen är att man genom att fylla i sitt namn och trycka på en knapp skickar iväg ett meddelande till sin magistrat om att man vill skriva ut sig ur kyrkan.

Jag har personligen mycket svårt att förstå varför mänskor som säger sig tänka fritt och självständigt försöker driva andra mänskor att skriva ut sig ur kyrkan på det här sättet. Det är väl inte fritt tänkande? Enligt vilken logik är ”ateistisk mission” bättre än kristen mission? Å andra sidan stämmer det här mycket bra överrens med mina tidigare erfarenheter av fritänkarna. För några år sedan träffade jag på bokmässan i Åbo på en fritänkare som försökte förmå mig att prenumerera på deras tidning. Mycket snart övergick diskussionen i väldigt aggressiv mission från hennes sida. Jag har aldrig träffat på en lika irriterande proselyt som hon – Jehovas vittnen är åtminstone vänliga fast de är envisa. Och fritänkarna uppger sig sedan stå för något slags frihet att tänka själv! Damen i fråga gjorde det mycket klart för mig att hon ansåg mig vara sällsynt korkad som inte fattade att jag borde tycka som hon.

Processen att skriva ut sig ur kyrkan är inte så komplicerad att det skulle behövas en klicka-här-version. De som verkligen vill skriva ut sig gör nog det ändå, trots att det förutsätter att man själv egenhändigt skriver ett eget meddelande till magistraten. En sån här kampanj ger bara ett förfärligt osympatiskt intryck av Fritänkarna.

Lämna ett svar