4 x 4

Jag har inte skrivit någon Fredagsfyra under en hel månads tid, men sparat alla frågorna i min feedläsare. Varsågoda, fyra fredagsfyrar i rad:

Tema: Musik (v. 46 2005)

1. Har du fastnat för någon speciell musikstil?

Det skulle man väl kunna säga, fast då snarare några olika. Jag lyssnar mest på klassiskt, jazz samt folk- och världsmusik. Enstaka popartister går också hem, men då förutsätter det att de avviker på något sätt från den så kallade huvudfåran. Mest blir det nog klassiskt, trots allt.

2. Hur ofta lyssnar du på musik?

Nästan hela tiden. På jobbet hör jag ju orkestermusik (live) nästan varje dag, och annars lyssnar jag nog rätt mycket. Däremot vill jag absolut inte ha på musik så att säga ”i bakgrunden”, utan försöker lyssna aktivt.

3. Kan du spela något instrument?

Jag spelar viola (altviolin) och lite piano. I tiderna har jag även fuskat på några andra instrument, men jag kan nog inte påstå att jag skulle kunna spela dem.

4. Svår fråga, kan du sjunga?

Vad då svår fråga? Jo, jag kan nog sjunga. Jag sjunger i flera körer, och har sjungit hela mitt liv.

Tema: Bio (v. 47 2005)

1. Hur ofta går du på bio?

Inte alls ofta, kanske tre-fyra gånger per år. Däremot ser jag ganska ofta på film hemma.

2. Kan det bli spontant att du väljer att gå dit, eller bestämmer du noga innan, till vilken film och allt?

Jag har nog aldrig gjort något spontant biobesök enligt definitionen ovan. Det skulle inte falla mig in, jag är ganska kräsen vad gäller filmer och vill inte kasta bort min tid och mina pengar med att se på filmer jag inte gillar.

3. Vilken film är den bästa du sett på bio?

Det finns många bra att välja mellan, men den som har gjort det största intrycket är nog utan tvivel Krzysztof Kieslowskis film Blå. Det är otroligt svårt att sätta fingret på exakt vad det är med den filmen, men jag har aldrig känt mig lika berörd av någon annan film.

4. Vilken är den sämsta?

Jag skulle tro att det är Terminator 2, som jag såg någon gång under högstadietiden. Det var ingen höjdare…

Tema: Andra advent (v. 48 2005)

1. Ska du gå på någon adventsgudstjänst?

Om frågan syftar på en adventsgudstjänst föregående söndag är svaret nej. Om det däremot syftar på någon gudstjänst under adventstiden blir svaret ja. Som familjens tradition påbjuder besökte vi högmässan på första advent och imorgon skall vi gå på familjemässa.

2. Kommer det bli någon adventsfika?

Vad är det? Glögg, lussekatter och pepparkakor? I så fall ja.

3. Har du en adventsljusstake av stearin hemma?

Nej, ljusstaken är inte gjord av stearin. Däremot har vi nog en adventsljusstake med stearinljus.

4. Vilken advent ger dig mest julkänsla?

Återigen en konstigt ställd fråga. Handlar det här månne om adventssöndagar? I så fall är det nog definivt första advent, som för mig fungerar som en upptakt till julfirandet.

Tema: Demonstration (v. 49 2005)

1. Skulle du kunna tänkas vara med i någon sådan?

Absolut. Jag har deltagit i demonstrationer, redan som barn men också senare i vuxen ålder.

2. Känner du nu att du brinner för att demonstrera för något?

Just nu nej, inte åtminstone så mycket att jag skulle gå ut på gatan och demonstrera. Det finns ju förstås andra sätt också, som att på bära märken som visar att man stöder en viss åsikt eller verksamhet på kläder och väskor.

3. Hur ska en bra demonstration gå till?

Jag stöder endast och enbart demonstrationer som inte är våldsamma. Stenkastning och liknande är helt omöjligt för mig att acceptera.

4. Tror du att man kan påverka folk genom en demonstration?

Säkert. Åtminstone kan man få synlighet för sina krav och på så sätt kanske påverka.

Kommentera