Fredagsfyran v.17 2005

Temat för veckans fredagsfyra är Valborg.

1. Googleuppgift: Vad är valborg, hur firades det förr och hur firas det idag?

Egentligt svar: Valborg (Walpurgis) är ett namn på en engelsk kungadotter som blev abbedissa i Tyskland, och som senare helgonförklarades och blev fruktsamhetens helgon. Se Wikipedia för en utförligare redogörelse om vem hon var.

Men man kan ju anta att frågeställaren egentligen syftar på valborgsmässoafton. Ursprungligen har valborgsmässoafton varit en del av kulten kring den tidigare nämnda Valborg, och traditionellt firas helgen genom att bränna bål. På 1800-talet ”kapades” helgen av studenterna, som började fira våren med att sjunga in den. Det är de traditionerna som i första hand lever kvar i dag.

Folk blandar ofta ihop valborgsmässoafton med första maj, men första maj är något helt annat och har en helt egen historia.

För övrigt: slår man in ”valborg” i Google är det första svaret intressant nog ett finskt segelfartyg med Helsingfors som hemmahamn. Men det ger ju inte så mycket hjälp för den här frågan.

2. Tar du någon notis om helgens festligheter eller är allt som vanligt?

Visst tar vi notis. När man bor i Studentbyn kan man inte låta bli att notera helgen.

3. Har du några planer för helgen?

Vi har bjudit hem några vänner på knytkalas. Inget märkvärdigare, men det blir säkert trevligt.

4. Om du fick 10.000 kronor att göra av med de närmaste tre timmarna, vad skulle du då göra?

Den här frågan avviker lite från temat, eller hur? Ja, vad skulle jag göra. Här är en förteckning:

1. Växla dem till euro. I Finland har man större användning av dem då. Synd att Sverige inte gick med i EMU!
2. Med 1.090,59 € på fickan skulle jag marschera till en hemelektronikaffär och köpa en ordentlig stereoanläggning åt mig. Jag är innerligt trött på att inte ha en vettig stereo!
3. För de eventuellt överblivna pengarna skulle jag köpa mig en iPod. Helst en Photomodell, men vilken som helst skulle vara välkommen.

Är det någon som vill ge mig 10.000 kronor?

Lämna ett svar