Hälsningar från Stockholm

Många hälsningar från Stockholm. Jag sitter här på en 7-Eleven nära Centralen och fikar samtidigt som jag skriver detta.

Orsaken till att jag är i Stockholm är Nordisk Orkesterbiblioteksunions årsmöte med seminarium, som arrangerades här 28 och 29 oktober. Notbibliotekarier från orkestrar över hela norden (utom Island, tyvärr) samlades här för att tillsammans höra på föredrag, samtala och ha det roligt tillsammans. Värd var Kungliga Operan i Stockholm.


Jag åkte hemifrån på onsdag kväll med ”Sverigebåten”. Den anlöpte hamnen okristligt tidigt på torsdag morgon, redan 6.30. Min vana trogen valde jag ju förstås att gå framom att åka buss eller T-bana, så jag promenerade över Söder med min kappsäck och njöt av soluppgången. Jag kunde förstås inte checka in på mitt fängslande fina hotell på Långholmen så tidigt, men jag kunde i alla fall lämna min väska där och fortsätta min vandring över Västerbron och Kungsholmen mot Operan där vi skulle träffas.

Så småningom kom de andra notbibliotekarierna också till mötesplatsen. Jag blev hjärtligt mottagen och kände mig verkligen hemma i sällskapet. Vi inledde årsmötesdagarna med lunch i det otroligt vackra Operacaféet. Efter det fick vi höra föredrag av Tiina Rosenberg om byxroller på operan, Dag Kronlund om musiken på teatern, Mårten Ljungberg om Kungliga Operans verkligt fina databassystem och slutligen av Stefan Johansson om vad dramaturgen gör på musikbiblioteket. Föredragen var intressanta, även om de var ganska fokuserade på operavärlden. På kvällen bjöd Stockholms konserthus oss på Tonsättarfestivalens avslutningskonsert: Esa-Pekka Salonen dirigerade Kungliga Filharmonikerna i några av sina egna orkesterverk, bl.a. Wing on Wing, samt Maurice Ravels Gåsmors sagor.

På fredag morgon skulle vi hålla själva årsmötet. Platsen var Riksarkivet, vilket passade mig eftersom mitt hotell låg på Långholmen precis på andra sidan Västerbron. Det blev med andra ord en promenad igen, men den här gången betydligt kortare. Jag gick bland annat förbi stället där JAS-prototypen kraschade år 1993. Efter själva årsmötet i Riksarkivets Lilla forskarsal fick vi stifta bekantskap med arkivet och dess verksamhet. Bland annat såg vi faksimiler av intressanta brev, däribland ett brev av Marie Antoinette till Gustav III. Vår guide demonstrerade även världens största bokvolym, som mäter över en meter. Den går inte längre att läsa, men då när det begav sig behövdes en träram för att läsa den.

Efter visningen promererade jag igen över Kungsholmen tillbaka mot City. Vi hade några timmar ledig tid, så jag och några danska kollegor tittade en stund på Gamla stan. Sedan bar det av tillbaka till Operan igen. Nu fick vi höra föredrag av Gustaf Bergel om STIM/Svensk Musiks verksamhet. Vi träffade också tonsättaren Thomas Jennefelt som talade om sin nya opera Sport och fritid. Det var verkligt spännanden – han avslöjade bland annat att han blivit inspirerad av den helt fiktiva idrottsgrenen fyrtiotremannahässning som förekom i tidningen MAD någon gång i mitten av sextiotalet. Vi hade också tillfälle att bekanta oss med operans databaser och pröva att slå i dem.

På fredag kväll bjöd operans bibliotekschef Inger Mattsson oss på en rundvandring i Operahuset, varefter vi kunde se Bedrich Smetanas Brudköpet. Uppsättningen var underhållande om än otraditionell. Regissören Hilda Hellwig hade valt att förlägga handlingen till 1950-talets Tjeckoslovakien. Jag brukar vara lite skeptisk till att flytta operors handlingar i tid, jag har dåliga erfarenheter av sådant. Nu fungerade det trots allt alldeles utmärkt, ingenting av handlingen kändes speciellt påklistrad vilket ibland brukar kunna bli resultatet av sådana tidsresor. Det var underhållande och trevligt – en bra avslutning på årsmötesdagarna.

Nu idag, lördag, har jag varit för mig själv hela tiden. Jag har gått omkring på stan, handlat (eller shoppat som det förstås heter i det anglifierade Sverige) och ätit lite ibland. Det har varit helt kul men ganska tungt, och i det här skedet börjar jag känna mig rätt trött. Det skall bli skönt att sätta sig på båten och bara läsa. Och ännu skönare att komma hem till familjen i morgon!

1 tanke kring ”Hälsningar från Stockholm

  1. Synd att jag inte märkte att du var i Stockholm förrän du rest hem igen, Basse. Skulle annars ha bjudit in dig på te till oss. 🙂 Jag och Torre bor i Nynäshamn just nu och jag brukar med intresse läsa din blog då och då. Hälsa Sonja och barnen! H. Ira

Lämna ett svar