Rapport från bokmässan + annat

Jag tillbringade både fredagen och lördagen till största delen på Åbo bokmässa där jag presenterade Åbo filharmoniska orkesters program för alla ens måttligt intresserade besökare. Jämfört med min upplevelse av förra veckoslutets mässa Kvinnor som kan var det har verkligen bra och trevligt. Omgiven av böcker och annan kultur kände jag mig riktigt som fisken i vattnet.

Några utvalda händelser och funderingar:

  • Jag bongade många kändisar, bland annat Jari Tervo, Kauko Röyhkä och Simo Frangén. Alla andra mässbesökare måste ju också ha bongat dem, men trots det fick de gå omkring helt ostörda och bekanta sig med utbudet mellan sina uppträdanden. Det fick mig att tänka på Esa-Pekka Salonen som en gång har sagt i en intervju att Finland är det enda land i världen där han kan åka spårvagn utan att genast bli överfallen av folk som vill prata med honom bara för att han är kändis. Heja Finland!
  • I mässkafét hittade jag tre Bookcrossing-böcker. Det var Andarnas hus av Isabel Allende samt Trollkarlen från Lublin och Jacobys hus av Isaac Bashevis Singer. Kvalitetslitteratur, med andra ord. Tack Sobergirl! Jag skall försöka läsa dem så småningom, för att sedan släppa dem fria igen. Kanske under min resa till NOBU:s årsmöte i Stockholm i slutet av oktober. Stockholm verkar vara lite underutvecklat när det gäller frisläppta Bookcrossingböcker…
  • Det var så mycket ljud och stök på mässan så jag var verkligt trött när de två dagarna var till ända. Om jag inte hade kunnat göra ett par långa strövtåg för att själv bekanta mig med utbudet hade jag nog inte orkat. Jag förstår inte riktigt hur folk orkar stå ensamma och presentera i tre dagar, åtta timmar varje dag.
  • Faros-kustannus som hade sitt stånd precis intill vårt hade en verkligt skojig affisch. Det var en fotografi av en uppslagen bok med gaffel och kniv på sidan. Under bilden stod ett alldeles härligt citat av Erasmus av Rotterdam: ”När jag får lite pengar, så köper jag böcker. Om det blir något över, så köper jag mat och kläder.” Jag borde ha fotograferat den, men det blev nu inte av.

Lämna ett svar