Fredagsfyran v.28 2005

Efter 11 veckor paus tar jag igen itu med Fredagsfyran. Den här veckan är temat barnfostran, ett ämne som verkligen intresserar mig.

1. Vilket förhållningssätt skall man ha mot sitt barn? Sträng lärare, kompis, förebild eller något annat?

Absolut inte sträng lärare, men inte heller kompis. Om man lyckas med att bli en förebild för sitt barn har man nog gjort väl ifrån sig (förutsatt förstås då att barnet har ambitionen att bli en god mänska). Jag tror att det optimala ligger någonstans mellan lärare och kompis, dvs. att man kan umgås med sitt barn utan att det hela tiden känner sig pressat att prestera och bevisa. Samtidigt måste man förstås sätta gränser och våga säga nej, betydligt oftare än man gör med sina kompisar. Oj, det här var lätt att skriva men betydligt svårare att omsätta i praktiken…

2. Vems ansvar är det och hur rättar man till det om man uppfattar att ens barn börjar komma snett?

Föräldrarnas ansvar, helt klart. Hur man rättar till det är svårare att svara på, men jag är helt övertygad om att man kommer mycket längre med diskussioner och dialog än med straff. Det är viktigt att man får till stånd en situation där båda parter strävar mot samma mål, så att ingen sätter sig på bakhasorna och saboterar. Igen lättare sagt än gjort, men man måste ju ha ambitioner.

3. Är det en rättighet att ha barn?

Det tycker jag inte. Snarare en gåva. Jag har heller aldrig tyckt om uttrycket att skaffa barn, för mig har det en negativ klang. Barn är ingen konsumtionsprodukt som man skaffar sig, de är en gåva som man får ta emot. Eller kanske snarare ett lån, så småningom blir de ju sina egna, så att säga.

4. Hur gör man för att ge ett barn en så bra start i livet som möjligt?

Vansinnigt svåra frågor den här gången! Jag tror som sagt på dialog mellan föräldrar och barn. En bra start kan innefatta så mycket, men det viktigaste tror jag att är en ödmjuk livsattityd och en förmåga att hantera såväl framgångar som motgångar utan att tappa greppet. Klarar man av att ge sina barn det här tycker jag man har lyckats. Sen skulle det ju inte vara helt fel att kunna ge också materiella saker, men det är i alla fall sekundärt.

Kommentera